Afdeling gynaecologie/verloskunde ziekenhuis Deventer zoekt verbinding

Stap1 : Gezamenlijk vertrekpunt
BorrenvanDiemen heeft samen met de werkgroep van de afdeling gynaecologie/verloskunde bepaald wat de doelstelling voor het traject moet zijn:
- Medewerkers inzicht geven in perceptie en voorkeursstijlen van mensen (hoe komt het dat we niet allemaal op dezelfde manier communiceren?).
- Bespreekbaar maken van communicatie op de afdeling.
- Concrete afspraken voor de toekomst.
Stap 2 : Bloedbanen
BorrenvanDiemen heeft de spiegel voorgehouden en kwam samen met de afdeling gynaecologie/verloskunde tot het volgende voorstel:
- Het is noodzakelijk om een gezamenlijke taal te gaan spreken die aan de basis ligt van een effectieve samenwerking.
- Om inzicht te geven in perceptie en verschillende voorkeursstijlen zal er gebruik worden gemaakt van een “Kleurrijke” kennismaking. Met behulp van een interactief intro worden de medewerkers binnen de vakgroep zich bewust van de verschillen tussen mensen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eenvoudig, makkelijk te onthouden kleurensysteem.
- Na een korte uitleg van het systeem worden de thema’s rondom communicatie binnen de vakgroep besproken en worden er concrete afspraken voor de toekomst gemaakt.
- Tijdens de teamsessie kwam duidelijk naar voren dat de medewerkers behoefte hadden aan concrete afspraken voor de toekomst en regels rondom het geven van feedback.
Stap 3 : Kennis en vaardigheden
BorrenvanDiemen gaf een workshop feedback geven met behulp van ervaren actrice Saskia Paulissen, waarbij theorie en praktijk bij elkaar kwamen.
Er werd na een inventarisatie van gedragscodes, een gezamenlijk top 5 samengesteld.
Ook werd de medewerkers gevraagd een aanbeveling naar zichzelf te doen. Deze aanbevelingen werden als “tegeltjeswijsheden” genoteerd.(zie foto)
Stap 4 : Borging
Top 5 gedragscodes / afspraken n.a.v. de inventarisatie van de bijeenkomsten, werden in een frame geplaatst en kregen een prominente plaats in het kantoor van de afdeling.
Met de werkgroep werd geëvalueerd na de bijeenkomsten. Afgesproken is dat wij met hen na 6 maanden contact op gaan nemen, om te kijken hoe het gaat.
De “tegeltjeswijsheden” zijn op een grote foto gezet en aangeboden aan de afdeling.
Wilt u ook (nieuwe) een verbinding creëren? Maak een afspraak!